Żelazna zasada trójkąta w kuchni
Planując rozmieszczenie kuchni nie można pominąć najważniejszej kwestii, jaką jest znana, a niestety nie zawsze praktykowana zasada trójkąta. Okazuje się bowiem, że niezależnie od metrażu, czy samej bryły pomieszczenia, muszą znaleźć się w niej trzy podstawowe elementy.
Mowa oczywiście o zlewozmywaku, lodówce oraz płycie kuchennej. Jednak nie samo ich współistnienie jest tutaj tak istotne, ale ich odpowiednie ustawienie.
W wielu projektach, jak się okazuje nie tylko w tych amatorskich popełniany jest zasadniczy błąd, jakim jest nie wprowadzanie wspomnianej zasady. Zatem warto rozwinąć ten temat szerzej, bowiem znacznie wpływa na poprawę funkcjonalności, w każdej kuchni.
Otóż tak zwany trójkąt roboczy to nic innego, jak ustawienie trzech urządzeń, tak aby opierały się na wierzchołkach trójkąta. Dzięki temu podczas przygotowania posiłków mamy wszystko pod ręką.
Nie ma konieczności pokonywania odległości w trakcie gotowania, co znacznie zwiększa komfort pracy.